Talk

Gopler og Bobler

Når vi tænker på mad – er det ofte frugt og grønt – en håndfuld forskellige firbenede dyr, et par fuglearter og lidt forskellige fisk. Men hvor går grænsen for hvad der er mad? Og kan vi lære at spise nye fødevarer, som en del af den grønne omstilling? 

I nogle kulturer er vandmænd/gopler delikatesser. Men hvordan smager en vandmand egentlig?

Vi skal se på hvorfor gopler både er smukke, seje, farlige og problematiske. 

Nogle gopler ældes baglæns/er udødelige, mens andre har tænder (den art findes her i Danmark), nogle er helt vildt giftige, andre er ubegribeligt smukke.

Opblomstringer af gopler bliver mere og mere hyppige – de steder hvor havmiljøet og fiskene har det elendigt, trives goplerne– men når goplerne først dominerer, er det svært at få biodiversiteten i havet tilbage. Så hvis vi ønsker at der fortsat skal være andre levende væsner end gopler i havet, må vi nok gøre noget. Er der mulighed for både at lave fødevarer, kosmetik eller medicin af gopler og på samme tid give havmiljøet en tiltrængt hjælpende hånd? Og hvad er det egentlig der afgør, om vi synes noget er lækkert eller ulækkert? Vi kommer vidt omkring – så barske emner og goplesnacks skylles ned med et glas bobler – og er vi heldige oplever vi umami synergi mellem Goplerne og Boblerne.

Arrangementet er en del af